donderdag 17 december 2015

SketchUp 2016 - Een maand later

Bij alle SketchUp liefhebbers ging een paar weken geleden de vlag uit want de nieuwste versie mocht gedownload worden. Wat is er nieuw en hoe goed zijn de verbeteringen.

Nieuw boegbeeld
Uiteraard is Lisanne de meest opvallende nieuwe verschijning. Van 'good & old Steve' naar een vrouw in tuinbroek. Het SketchUp team doet er klaarblijkelijk alles aan om alle minderheden een plek te geven. Gelukkig hebben zijn we de Pietendiscussie net voor bij.

Inferencing
Het nieuwe Inferencing is zeker het bekijken waard. Het bestaat uit een nieuw gedeelte voor het beter tekenen van schuine lijnen (zonder een nieuw assenstelsel te moeten plaatsen)


Toen ze voor Inferencing het pijltje naar beneden wilde gebruiken kwamen ze er waarschijnlijk ook achter dat de al reeds gebruikte pijlen niet optimaal benut werden. Voor mij voelde dit altijd aan als een fout in het programma en ben erg enthousiast over de aanpassing.

De pijltjestoetsen werkte al bij het tekenen van een lijn en de move-tool maar nu ook bij het tekenen van een cirkel, arc en rotate-tool.

Trimble Connect
Op het eerste gezicht ziet de online dienst er veelbelovend uit. Het is een plek om online documenten te beheren en te delen. Je kunt een skp bestand uploaden, bekijken, annoteren en persoonlijke 'to-do lijsten' aanmaken. Jammer dat het navigeren door het 3D model geen enkele overeenkomst met SketchUp heeft en erg stroperig aanvoelt. Het aanmaken van extra gebruikers gaf ook problemen en na enkele pogingen heb ik besloten even een paar maanden pauze in te bouwen en te wachten op betere tijden.


Generate Report
Na jaren wachten is het dan bijna zover! Pro gebruikers kunnen nu ook in Europa een rapport in het metrische maatstelsel uitdraaien. Bij het testen bleek dat nog niet alle eenheden juist werden omgezet. Er wordt aan een update gewerkt.

Nieuw Forum
Staat los van 2016 maar ziet er wel erg mooi uit. Om de zoveel tijd krijg je ook een korte update met nieuwe en veelbesproken onderwerpen. Voor iedere SketchUp liefhebber die net iets meer kan het geen kwaad zich hier aan te melden.

LayOut & Plugins
De achterdeur is opengezet voor ontwikkelaars. Wat mij betreft is dit de beste verbetering van het Pro pakket. Afgezien dat LayOut een betere PDF exportfunctie en slimmere layers heeft meegekregen is het mogelijk maken van plugins een absolute meerwaarde. Het is nu nog rustig maar wellicht kunnen we binnenkort eindelijk fatsoenlijk (lees: 'snel') maatvoeren.


Wil je nog meer weten HIER is een link naar de release notes van SketchUp 2016

1 opmerking:

  1. Krijg wel de indruk dat Sketchup volledig gaat inzetten op integratie met Trimble Connect. Werkt inderdaad nog niet tot volle tevredenheid, heb hier ook al contact met ze over gehad. Voorlopig kan je ook goed informatie uitwisselen met de Sketchup viewer of met Tekla Bimsight. Maar zeker in combinatie met de juiste plugins (zoals Skalp) is Sketchup een fantastisch stuk gereedschap, ook om volledige bouwkundige tekeningen mee te produceren. Mooi verhaal Matthijs!

    BeantwoordenVerwijderen